Activitatea fizica regulată reprezintă cea mai bună “investiție” pentru o inimă sănătoasă contribuind la reducerea riscului de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, scăzând greutatea, îmbunătățind valorile tensiunii arteriale, ale colesterolului și ale glicemiei, reducând stresul și crescând buna dispoziție.
O oră pe zi nu este mult, poate nu la sala de fitness, dar acasă sau în parc, odihnindu-ne mintea, ne putem pune la lucru corpul!Dacă mergem la bazin sau la sala de fitness, dacă mergem în parc cu rolele, bicicleta, sau dacă mergem să facem jogging este mai puțin important! Important este să facem acest lucru în fiecare zi!
Antrenandu-ne corpul, ne antrenăm și mintea, aducând în viața noastră o stare de bine!
Activitatea fizică ne face să ne menținem sănătoși și inteligenți pe masura ce îmbătrânim. Dacă nu facem mișcare o perioadă mai lungă de timp, mușchii ni se pot atrofia. În timpul antrenamentelor, sângele este pus în mişcare, iar creierul se menține într-o formă mai bună.
Sportul prezintă multiple beneficii, dintre care putem enumera:
- ne lungește viața și calitatea acesteia
- mișcarea ne scapă de grasimi
- ne motivează să ne depășim limitele
- putem să dormim mai liniștiți
- ne ajută să avem încredere în noi înșine
Se știe, exercițiile fac minuni asupra trupului, îl fac mai frumos și mai sănătos. Dar, atunci când facem mișcare, nu ne lucrăm doar corpul, ci și…creierul! Sportul ne face mai deștepți. Cum? Prin eliberarea de neurotransmițători, care alină durerea fizică și psihică și are ca rezultat generarea de noi conexiuni între neuroni. .
Este bine cunoscut efectul sportului asupra organismului uman, în boli precum Alzheimer și Parkinson, asupra cărora sportul are efecte preventive și terapeutice. Aceste boli progresează prin pierderea de neuroni, iar mișcarea fizică vine să compenseze acest lucru.
Sportul este recunoscut și pentru capacitatea sa de a trata depresia și de a îmbunătăți memoria. Iată cum, dacă facem sport, putem ameliora atât afecţiuni fizice cât şi psihice!
Mișcarea așadar ne poate face fericiți. Endorfina, substanța chimică cu proprietăți analgezice asemănătoare celor ale morfinei, se eliberează la 30 de minute de la momentul în care începem să facem sport. Aceasta reduce disconfortul fizic provocat de exercițiu și poate induce un sentiment de bună dispoziție. De aceea, 30 de minute de exerciții fizice pe zi pot contribui la starea noastra de sănătate!
În funcție de starea dumneavostră de sănătate este recomandabil să vă sfătuiți cu medicul curant pentru a stabili gradul de efort pe care aveți voie să-l faceți!
Referinţe:
1. 2019 ACC/AHA Guideline on the Primary Prevention of Cardiovascular Disease,JACC vol.74, No.10,2019:e177–232