Controlați-vă trigliceridele!

thumb

Trigliceridele sunt grăsimi formate din diferite tipuri de acizi graşi. Se găsesc în sânge şi în ţesutul gras din corpul uman.

Trigliceridele provin fie din alimente, fie sunt produse de organism. Când se acumulează în exces în țesutul gras apare obezitatea. În sânge ele circulă împreună cu colesterolul, furnizând energie țesuturilor.  

Concentrația normală a trigliceridelor în sânge este sub 150 mg/dl. Valori mai mari sunt caracteristice unei boli metabolice numite hipertrigliceridemie. 

Cauzele hipertrigliceridemiei sunt fie alimentația nesănătoasă bogată în grăsimi și dulciuri, la care se adaugă excesul de alcool, fie creșterea sintezei lor în ficat ca urmare a unei zestre genetice defectuoase. Adesea sunt prezente ambele cauze. 

Creșterea trigliceridelor peste 150 mg/dl este prezentă la aproximativ 30-40% din populația adultă a României*. Ea se asociază frecvent cu obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arterială și scăderea valorii colesterolului bun (colesterolul HDL). Această situație se numește sindrom metabolic și este considerat ca un factor de risc major pentru apariția bolilor cardiovasculare (infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, ateroscleroza arterelor carotide, arteriopatie obliterantă periferică etc.). Dacă valoarea trigliceridelor crește peste 500-1000 mg/dl există riscul de apariție a pancreatitei acute care este o boală foarte gravă. 

Din cauza acestor riscuri se recomandă ca în cadrul controalelor obișnuite de sănătate să fie determinate și trigliceridele. Dacă se depistează valori peste 150mg/dl sunt necesare recomandări specifice din partea medicului, după cum urmează:

  • Un stil de viață sănătos caracterizat prin alimentație săracă în grăsimi, în dulciuri și fără excese alcoolice sau chiar renunțarea la alcool. Se adaugă în schimb creșterea nivelului de activitate fizică zilnică (de intensitate moderată). 
  • Dacă prin aceste măsuri trigliceridele nu scad sub 150mg/dl este nevoie ca, sub îndrumarea medicului, să se urmeze un tratament de lungă durată cu diverse clase de medicamente care normalizează trigliceridele (medicamente de tip fibrați sau omega-3).  

În concluzie:

  • Creșterea trigliceridelor peste nivelul de 150 mg/dl reprezintă un risc pentru bolile cardiovasculare și pancreatită acută. 
  • Solicitați determinarea trigliceridelor în cadrul analizelor curente. Dacă valorile sunt peste 150 mg/dl este nevoie de tratament specific. 

NU UITAȚI! TRIGLICERIDELE MARI VĂ AMENINȚĂ SĂNĂTATEA. CONTROLAȚI-LE! 

* Nicolae Hâncu, Tratatul de diabet, nutriție și boli metabolice, 2011