Cum scădem nivelul colesterolului?

Alege o alimentaţie sănătoasă.

Ce recomandă specialiştii pentru o alimentaţie sănătoasă:

  • Aportul crescut de fructe, legume fără amidon, nuci, legume, peşte, uleiuri vegetale, iaurt şi cereale integrale, alături de un consum mai redus de carne roşie procesată, alimente bogate în carbohidraţi rafinaţi şi sare, se asociază cu o incidenţă mai scăzută a evenimentelor cardiovasculare.1-4


Recomandări de alimente pentru scăderea colesterolului rău şi îmbunătăţirea profilului lipoproteic în general

  • S-a observat că în ţările din jurul Mării Mediterane, unde se consumă aşa numita dietă mediteraneană, persoanele au un nivel mai redus al colesterolului şi implicit un risc mai mic de a face boală cardiovasculară. Acest tip de dietă este un mod de a mânca bazat pe bucătăria tradițională a acestor țări. Deși nu există o definiție unică a dietei mediteraneene, aceasta este de obicei bogată în legume, fructe, cereale integrale, fasole, nuci, semințe și ulei de măsline.5


Faceţi mai multă mişcare

  • Activitatea fizică are beneficii pentru întreg organismul şi este recomandată tuturor, nu numai persoanelor care au colesterol crescut, sunt supraponderale sau suferă deja de boli cardiovasculare.2
  • Pentru persoanele care au colesterolul crescut, specialiştii recomandă activitatea fizică de intensitate moderată (≥ 30 min/zi), inclusiv pentru persoanele care nu au probleme cu greutatea corporală.2

Cum ştim când desfăşurăm o activitate fizică moderată:

Definiții și exemple de diferite intensități ale activității fizice6

Renunţă la fumat

Încetarea fumatului are beneficii certe asupra riscului cardiovascular total şi în special asupra nivelului de colesterol bun.2

Limitarea consumului de alcool

Se recomandă un consum moderat de alcool (< 10 g/zi), dacă nivelul trigliceridelor din sânge este normal. Pentru a calcula cantitatea de alcool dintr-o băutură se poate folosi următoarea formulă: grade de băutură x cantitate în mililitri x 0,8/100 = grame alcool pur.2,7

De exemplu, un pahar cu bere de 350 ml, care are aproximativ 5% alcool, vă va aduce un total de 14 grame de alcool.7

Greutate corporală

În cazul excesului ponderal, reducerea greutăţii corporale, chiar şi modestă (5-10% din greutatea de bază), îmbunătăţeşte profilul lipidic anormal şi influenţează în mod favorabil alţi factori de risc prezenţi de asemenea la pacienţii dislipidemici.2

O greutate este considerată normală atunci când circumferinţa taliei este <94 cm (bărbaţi) şi <80 cm (femei).2



Tratament pentru scăderea colesterolului

Diagnosticul de colesterol mare (hipercolesterolemie) este pus cu ajutorul unui test de sânge, prin determinarea profilului lipidic. Acesta analizează nivelul colesterolului total, HDL colesterol (colesterolul “bun”), LDL colesterol (colesterolul “rău”) și al trigliceridelor. Există multe situaţii în care este nevoie de mai mult decât adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi medicul dumneavoastră vă va recomanda să urmaţi un tratament pentru scăderea colesterolului.2

Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele cu risc cardiovascular înalt şi foarte înalt (care au fost deja diagnosticate cu boală de inimă sau care chiar au trecut printr-un eveniment grav, cum ar fi infarctul de miocard sau un accident vascular cerebral). Longevitatea acestora este direct corelată cu un nivel cât mai scăzut al colesterolului, mai ales al componentei numite colesterol “rău” (LDL colesterol).2

În aceste cazuri, se impune tratament medicamentos verificat periodic cu medicul de familie sau cu medicul specialist pentru ajustarea nivelului de colesterol din sânge conform grupei de risc.2

Selectarea unui produs sau a altuia, doza şi modul de administrare, precum şi eventualele asocieri care se pot impune la un moment dat, sunt exclusiv în grija medicului curant.2

Sunt mai multe tipuri de medicamente pentru scăderea colesterolului şi implicit al colesterolului rău (LDLc), iar medicul îţi va recomanda opţiunea cea mai potrivită pentru profilul tău.2

Referinţe:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470561/ , accesat la 12.05.2021

2. 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk; European Heart Journal (2019) 00, 1-178

3. https://www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/about-cholesterol , accesat la 12.05.2021

4. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/saturated-fats, accesat la 12.05.2021

5. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/mediterranean-diet/art-20047801, accesat la 12.05.2021

6. 2019 ACC/AHA Guideline on the Primary Prevention of Cardiovascular Disease, JACC vol. 74, No. 10, 2019: e177– 232

7. https://www.thepoc.ro/cum-se-calculeaza-cantitatea-de-alcool-dintr-o-bautura/, accesat la 12.05.2021