Testează-te!

 

HTG?

Trigliceridele prezente în organismul tău, respectiv în sânge și țesutul gras, sunt grăsimi din diferite tipuri de acizi graşi. Acestea provin din alimente sau sunt produse de organismul tău și sunt utilizate de țesuturi ca sursă de energie sau sunt depozitate ca rezerve energetice în celulele grase ale corpului (adipocite). De asemenea, trigliceridele au rolul de a facilita absorbția în sânge a vitaminelor liposolubile: vitamina A, D, E și K.

Concentrația normală a trigliceridelor în sânge este sub 150 mg/dl. Valori mai mari sunt caracteristice unei boli metabolice numite hipertrigliceridemie (HTG). Aceasta este considerată un factor de risc major pentru apariția bolilor cardiovasculare precum: infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale, ateroscleroză a arterelor carotide, arteriopatia obliterantă periferică etc.

Dacă simți că te regăsești între cei vizați, adică suferi de diabet, ești supraponderal sau duci un stil de viață sedentar ori pur și simplu vrei să te asiguri că totul este în regulă cu organismul tău, metoda de testare este foarte simplă.

Cum mă testez?

Trebuie doar să soliciți un consult medicului tău de familie care îți poate recomanda un set de analize pentru determinarea profilului lipidic, incluzând și trigliceridele. Apoi îndreaptă-te spre orice laborator de analize omologat. Probele se fac prin recoltare de sânge.

Analizele de sânge trebuie realizate la cel puțin 12 ore după ultima masă. Deci, nu lua cina târziu. Dacă nu vrei să obții rezultate eronate, este recomandat să nu schimbi obiceiurile alimentare în zilele precedente testului de sânge. Dacă ai răcit sau ai fost răcit recent, mai bine amâni analizele o săptămână. Iar dacă urmează să fii mămică se va ține cont de un nivel al trigliceridelor potențial mai mare, din cauza sarcinii.

Interpretarea analizelor se face de medicul de familie sau generalist care ți-a scris trimiterea. Dacă acesta consideră necesare consulturi sau analize suplimentare, te poate direcționa mai departe, către un cardiolog sau un medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice. Aceștia pot, de asemenea, să-ți dea trimiteri pentru a repeta aceste analize sau pentru analize mai în profunzime.

Recomandările de bază pentru HTG sunt un stil de viață sănătos caracterizat prin alimentație săracă în grăsimi, în dulciuri și fără excese alcoolice sau chiar renunțarea la alcool. Și o creștere a nivelului de activitate fizică zilnică (de intensitate moderată).

Dacă prin aceste măsuri trigliceridele tale rămân crescute este nevoie ca, sub îndrumarea medicului, să urmezi un tratament de lungă durată cu unul sau mai multe medicamente utile pentru normalizarea trigliceridelor (statine, fibrați, acizi omega 3, inhibitori PCSK9).

În orice caz, noi îți recomandăm să discuți cu medicul tău și să-ți faci analizele. Dacă ai o valoare mai mare a trigliceridelor în sânge, de cele mai multe ori, aceasta poate fi adusă la valori normale prin recomandările inițiale, respectiv o nutriție mai atentă și un stil de viață mai activ.