Organismul tău produce în mod natural aproape tot colesterolul (inclusiv colesterolul rău) de care are nevoie.1
Un stil de viață nesănătos face ca organismul tău să producă mai mult LDL colesterol decât are nevoie. Aceasta este cauza colesterolului ridicat pentru majoritatea oamenilor.2
Există însă şi persoane care au niveluri foarte crescute ale colesterolului şi LDL colesterolului, datorită cauzelor genetice. Dacă ai membri ai familiei cu valori foarte mari ale colesterolului sau care au deja o boală de inimă, ar fi bine să mergi la medic pentru a-ţi evalua nivelul de risc.2-4
Comportamentele care pot afecta în mod negativ nivelul de colesterol includ:
Dieta nesănătoasă:
Aportul crescut de grăsimi saturate conduce la creşterea concentraţiei LDL-C şi în consecinţă la creşterea riscului de a face o boală cardiovasculară. Consumul de grăsimi saturate ar trebui să fie de <10% din totalul aportului caloric, iar la persoanele cu colesterol crescut ar trebui redus la <7%.2
Citeşte mai mult despre grăsimile saturate
Din punct de vedere chimic, grăsimile saturate sunt pur și simplu molecule de grăsime care nu au legături duble între atomii de carbon, deoarece sunt saturate cu atomi de hidrogen. Grăsimile saturate sunt de obicei solide la temperatura camerei.5
• Exemple de alimente cu grăsimi saturate sunt: carne de vită grasă, miel, porc, păsări de curte cu piele, grăsime de vită (seu), untură și smântână, unt, brânză.5
• În plus, multe produse de patiserie și alimente prăjite pot conține niveluri ridicate de grăsimi saturate. Unele uleiuri pe bază de plante, cum ar fi uleiul de palmier, uleiul de sâmburi de palmier și uleiul de cocos, conțin, de asemenea, în principal grăsimi saturate.5
Sedentarismul:
A fost demonstrat că nivelul crescut de colesterol din sânge (atât colesterolul total, colesterolul rău – LDL colesterol şi cel scăzut de colesterol bun) este influenţat de gradul de activitate fizică: aceasta, împreună cu modificarea alimentaţiei contribuie la scăderea nivelului de colesterol total şi creşterea nivelului de colesterol “bun”.2
Fumatul sau expunerea la fum de tutun:
- Fumatul este asociat cu creşterea mortalităţii şi este una dintre cauzele care duc la apariţia bolilor cardiovasculare2
- Reducerea numărului de ţigări fumate nu elimină riscul de a face un infarct de miocard2,6
- A fost demonstrat că inclusiv fumatul pasiv are efect nociv. De aceea medicii recomandă renunţarea completă la fumat şi evitarea expunerii la fumul de ţigară2,6
A fi supraponderal sau obez:
Supraponderabilitatea, obezitatea şi, în special, obezitatea de tip abdominal contribuie la apariţia dislipidemiei.
Referinţe:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470561/ , accesat la 12.05.2021
2. 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk; European Heart Journal (2019) 00, 1-178
3. https://www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/about-cholesterol , accesat la 12.05.2021
4. https://www.heart.org/-/media/files/health-topics/cholesterol/my-cholesterol-guide-english.pdf?la=en , accesat la 12.05.2021
5. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/saturated-fats , accesat la 12.05.2021
6. 2019 ACC/AHA Guideline on the Primary Prevention of Cardiovascular Disease, JACC vol. 74, No. 10, 20 1 9 : e 1 7 7 – 2 3 2