Principalele greșeli în alimentație

Termenul de metabolism este utilizat în mod obișnuit pentru a se referi în mod specific la toate procesele corpului prin care acesta descompune hrana și o transformă în energie.

Dacă vrei, metabolismul este motorul cu combustie care îți face corpul să funcționeze.1

Asta înseamnă că trebuie să fii foarte atent cu ce îl alimentezi, să aibă în permanență suficient ”carburant” și să ai grijă să nu alimentezi mai mult decât poți consuma.2

Uite principalele greșeli pe care le faci în alimentația ta și cum poți să le îndrepți:

1. Nu bei suficientă apă:

Dacă e să fim sinceri, mulți dintre noi nu consumă cei 2 litri de apă necesari zilnic, dar chiar și o mică deshidratare se poate face resimțită în felul în care funcționează metabolismul tău.

Lipsa de apă îl încetinește și poate duce la oboseală, piele uscată și constipație.3

Sfatul nostru este să-ți propui un plan de hidratare zilnic. Un pahar de apă nu strică niciodată. Nici când stai la o șuetă cu colegii, nici după masă, nici când ești în fața calculatorului. Și poate reușești să mai reduci și din cafea. Cofeina mai rău deshidratează.

2. Sari peste micul dejun:

E târziu și te grăbești la muncă. Nu mai ai timp de nimic. Nici măcar de un sandwich.

Cu toții am trecut prin asta, problema este că metabolismul tău încetinește în mod natural în timpul somnului de peste noapte și are nevoie de o masă bogată din punct de vedere nutrițional la începutul zilei, pentru a restarta și corpul tău să funcționeze normal pe tot parcursul acelei zile.

Dacă prima masă este prânzul, metabolismul tău va funcționa deficitar, tu vei avea probleme legate de oboseală, dureri de cap, dureri de stomac. Dacă nu iei micul dejun la timp, metabolismul tău va funcționa haotic și vei putea suferi de tulburări ale acestuia.4

Sfatul nostru este să-ți pui alarma cu 15 minute mai devreme. Astfel vei avea timp să iei micul dejun și vei avea energie tot restul zilei. Iar metabolismul tău va funcționa corespunzător.

3. Consumi prea mult alcool:

Seara, când ajungi acasă, îți pui un pahar de vin, sau o bere rece și te relaxezi puțin.

Ai râde dacă ți-am spune că alcoolul conține calorii. Chiar foarte multe. Și acestea e adevărul.

Pe lângă faptul că nu conștientizezi câte calorii are fiecare pahar, momentul preferat pentru consumul de băuturi alcoolice este seara, când metabolismul tău încetinește pentru a se pregăti pentru noapte.

Așa că prea multă relaxare poate să îți facă rău. Să îți strice ritmul metabolismului și să îți streseze ficatul până apar alte complicații de factură metabolică.2

Noi te sfătuim să reduci cantitatea de alcool consumată, evitând astfel efectele negative.

4. Nu consumi suficiente proteine și grăsimi sănătoase:

Dulciurile sunt bune și ronțăi ceva mereu între mese. Ba un biscuit, ba o bucată de ciocolată. Acest obicei îți strică pofta de mâncare și te face să nu mai consumi suficiente proteine și grăsimi sănătoase la masă.

Consumul corespunzător de proteine și grăsimi sănătoase la fiecare masă principală poate stabiliza zahărul din sânge și conduce la senzația de sațietate și satisfacție. Acest lucru împiedică apariția poftelor alimentare și mâncatul excesiv.4

Deci, sfatul nostru este ca fiecare masă principală să includă o cantitate de alimente bogate în proteine cât o palmă și o linguriță de grăsimi.

Grăsimile sănătoase le găsești în semințe, nuci, ulei de măsline și ulei de macadamia.5

5. Flora ta intestinală este dezechilibrată:

Mâncatul nesănătos îți poate dezechilibra flora intestinală și organismul tău nu mai poate produce acizi grași cu lanț scurt, serotonină și poate afecta mai mult decât metabolismul tău.6

90% din serotonina produsă de corp se află în intestin. Serotonina răspunde de dispoziția bună, de calm, somnul de calitate și pofta de mâncare sănătoasă.

Când flora intestinală nu este sănătoasă sau este dereglată, acest lucru va afecta și dispoziția, somnul și producția de hormoni, favorizând, astfel, apariția altor probleme.

Pentru a readuce echilibrul florei tale intestinale, te sfătuim să consumi alimente bogate în fitonutrienți benefici cum ar fi: ceapa, citricele, fructele de pădure, roșiile, varza sau conopida.

Acum știi care sunt problemele principale de alimentație și ai aflat care sunt sfaturile noastre pentru a le remedia. Ai grijă de corpul tău și astfel ai grijă să ai o viață lungă și fără probleme metabolice.

Referinţe:

1. Physiology, Metabolism, Arturo Sánchez López de Nava; Avais Raja; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546690/ accesat 27 mai 2021

2. 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk; European Heart Journal (2019), 00:1-178

3. https://www.webmd.com/diet/how-much-water-to-drink#1, accesat la 27 mai  2021 

4. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/nutrition-basics/how-to-make-breakfast-a-healthy-habit, accesat la 27 mai 2021

5. https://www.cdc.gov/healthyweight/healthy_eating/index.html, accesat la 27 mai 2021

6. https://www.healthline.com/nutrition/improve-gut-bacteria, accesat la 27 mai 2021