Dacă rezultatele analizelor tale au arătat valori crescute ale colesterolului sau trigliceridelor, pasul următor este să mergi la medicul tău de familie sau la medicul specialist. Ei sunt singurii care îţi pot face cele mai bune recomandări pentru îmbunătăţirea stilului de viaţă.
Medicii îţi pot explica importanţa unui stil de viaţă echilibrat, atât din punct de vedere fizic, cât şi din punctul de vedere al alimentaţiei şi îţi pot pune la dispoziţie informaţii despre cum poţi reuşi.
De asemenea, medicii sunt cei care îţi pot recomanda și un tratament medicamentos, dacă este necesar.
Atunci când modificarea stilului de viaţă şi dieta nu sunt suficiente pentru a normaliza valorile colesterolului sau trigliceridelor, este necesară instituirea unei medicaţii specifice.
Există mai multe clase de medicamente care scad grăsimile din sânge (hipolipemiante) și anume: statinele, fibraţii, inhibitorii selectivi ai absorbţiei colesterolului, acizii graşi omega-3 polinesaturaţi.1
Tratamentul medicamentos trebuie întotdeauna început doar la indicaţia medicului, deoarece doza şi tipul de medicament se stabilesc în funcţie de factorii de risc şi de bolile asociate.
Medicul îţi poate explica efectele pozitive pe care medicamentele prescrise le vor avea asupra sănătăţii tale şi, mai ales, despre importanţa continuării tratamentului (uneori unele tratamente necesită administrare pe perioade îndelungate – ca şi în cazul hipertensiunii arteriale).
Medicul este, deci, cel care stabileşte perioada de tratament. Nu întrerupe tratamentul din proprie iniţiativă nici în cazul în care concentraţia lipidelor din sânge se normalizează sub tratament.
Respectă recomandările făcute de medici în ceea ce priveşte data la care trebuie să repeți analizele, astfel încât să poţi avea control asupra sănătăţii tale.
Referinţe:
1. 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk; European Heart Journal (2019) 00, 1-178