Principala noastră grijă în viață este sănătatea. Avem grijă de noi și de cei dragi pentru a putea trăi liniștiți și fericiți.
Dar uneori problemele de sănătate apar fără să ne dăm seama, iar uneori e prea târziu pentru a mai putea preveni anumite afecțiuni.
Și acest lucru se întâmplă mai ales în cazul bolilor metabolice.
Metabolismul este un proces complex care are loc în mod constant în organism. Când mănânci, dormi, alergi sau te afli în repaos, metabolismul tău funcționează tot timpul. Metabolismul ia parte la numeroase funcții ale organismului, ca de exemplu: vindecarea unor leziuni, reglarea temperaturii corpului, crearea de noi celule și eliminarea toxinelor din organism.
Tulburările metabolice provoacă reacții chimice anormale în organism. Acest lucru perturbă funcționarea normală a corpului și duce la apariția de probleme de sănătate.
Ce poți face pentru a preveni apariția unor astfel de probleme?
1. Activitate fizică
Renunță la stilul de viață sedentar. Chiar dacă ești ocupat și nu ai timp de activități fizice programate, sunt diferite modalități de a face activitate fizică, pe care le poți integra în programul tău.
Urcă pe scări în loc să folosești liftul sau coboară cu o stație mai devreme și mergi pe jos până la birou.
Îți poți lua chiar și o bandă de alergare sau o bicicletă statică pe care să le folosești în timp ce urmărești serialele tale preferate sau știrile.
Chiar și în doze mici dar constante, exercițiul fizic poate face minuni împotriva apariției unor boli metabolice.
2. Să fii foarte atent la ceea ce mănânci
Grăsimile și caloriile în exces îți suprasolicită organismul, iar în combinație cu un stil de viață sedentar, alimentația nesănătoasă duce la depunerea peste măsură a lipidelor. Astfel, se ajunge la obezitate.
Încearcă să reduci din felurile de mâncare care conțin multe grăsimi. Poți încerca să le înlocuiești cu pește sau legume.
Un regim sănătos previne utilizarea necorespunzătoare a resurselor organismului tău.
3. Păstrează consumul de alcool în limite moderate
Nu îți poți nega micile momente de plăcere, dar le poți controla.
Alcoolul stresează ficatul și stomacul. Consumul exagerat de alcool poate duce la probleme ale funcționării sistemului de procesare al enzimelor și, astfel, la afecțiuni metabolice.
Dacă nu poți renunța complet la consumul de alcool, atunci limitează-l la cantități moderate.
4. Renunță la fumat
E momentul în care trebuie să iei serios în considerare renunțarea la tutun.
Fumatul consumă calorii, iar nicotina alterează metabolismul și acesta arde mai multe calorii decât este necesar.
E posibil să iei în greutate în momentul în care renunți, pentru că nicotina inhibă foamea, producția de salivă, gustul și mirosul. Dar odată ce ai renunțat vei descoperi ușor-ușor că mâncărurile au un gust bogat și un miros apetisant.
Renunță la tutun și bucură-te de plăcerile care îți fac și bine.
5. Urmează sfaturile medicului tău
Noi te putem sfătui, însă, până la urmă sfatul medicului este cel important.
Fă-ți un control și descoperă care sunt punctele la care trebuie să mai lucrezi și lucrurile pe care le faci deja cum trebuie.
Fiecare dintre noi este diferit și fiecare metabolism are felul lui de a funcționa, tocmai de aceea medicul specialist în diabet, nutriție și boli metabolice este cel mai în măsură să-ți facă recomandări pentru sănătatea ta.
Referinţe:
1. 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk; European Heart Journal (2019) 00: 1-178