Indice de masă corporală

Ce este Indicele de Masă Corporală?

Dr. Cristina Isar, medic de familie

Deși e folositor pentru majoritatea oamenilor, IMC nu funcționează pentru toată lumea. Este o metodă care poate fi folosită de adulți, atât de bărbați cât și de femei, dar NU este o metodă de calcul a greutății potrivită pentru copii, femei însărcinate sau persoane cu masă musculară mare (sportivi). De asemenea IMC nu poate fi folosit pentru stabilirea procentului de grăsime corporală, a masei musculare sau osoase.

Formula de calcul a IMC: Greutatea actuală (kg)/[inălțimea(m)]2

Indicele de masă corporală este definit ca raportul dintre masa corporală, exprimată în kilograme, împărțită la pătratul înălțimii, exprimată în metri.

De ce este importantă evaluarea indicelui de masă corporală?

Evaluarea periodică a indicelul de masă corporală (IMC) este o metodă foarte bună pentru verificarea stării de sănătate, deoarece greutatea corporală și starea de sănătate sunt într-o relație de interdependență. De aceea, menținerea unei greutăți corporale normale este una dintre cele mai importante modalități de menținere a stării de sănătate și de evitare a riscului de îmbolnăvire.

Indicele de masă corporală Interpretare rezultat Risc de boală
18,49 sau mai puțin Subponderal
18,50 – 24,99 Greutate normală Fără risc de boală
25,00 – 29,99 Supraponderal
30,00 – 34,99 Obezitate (gradul I)
35,00 – 39,99 Obezitate (gradul II)
40,00 sau mai mult Obezitate morbidă

Creșterea greutății corporale poate crește riscul de apariție a unor probleme de sănătate cum ar fi:

  • bolile cardiovasculare (insuficiența cardiacă, hipertensiunea arterială, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral)
  • afecțiunile articulațiilor
  • unele tipuri de diabet
  • unele tipuri de cancer

Rezultatele calculatorului de Indice de Masa Corporală sunt pur orientative. Aceste rezultate trebuiesc corelate cu alte măsuratori și informații pentru a stabili riscurile pentru starea de sănătate.

În funcție de rezultatul obținut vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră curant pentru stabilirea măsurilor adecvate necesare.

EȘTI SUBPONDERAL

Ai o greutate prea mică pentru înălțimea ta

Un IMC mai mic de 18,5 poate indica probleme grave de sănătate la unele persoane, în special dacă este rezultatul unei slăbiri extreme într-un interval scurt de timp. Subponderabilitatea afectează creșterea și dezvoltarea corpului, poate determina oboseală, iritabilitate, lipsa concentrării, dar poate afecta și capacitatea organismului de termoreglare. Din cauza răspunsului imun scăzut, persoanele subponderale sunt mai puțin rezistente la infecții și boli.

Orice modificare evidentă a greutății nu trebuie neglijată și trebuie să constituie un semnal de alarmă. În schimb, o greutate stabilă, fără variații considerabile pe parcursul mai multor ani, nu este un motiv de îngrijorare.

EȘTI NORMOPONDERAL

Ai o greutate normală pentru înălțimea ta.

Un IMC situat între 18,5 și 24,9 este asociat cu riscuri reduse de boli la majoritatea persoanelor. Cel mai bine este să vă mențineti greutatea. Pentru a rămâne în formă, încercați să rămâneți în intervalul 18,5-24,9, evitând pe cât posibil să vă situați în una din cele două extreme.

EȘTI SUPRAPONDERAL

Ai o greutate prea mare pentru înălțimea ta

Un IMC între 25-29,9 este asociat cu riscuri crescute de probleme de sănătate. Supraponderabilitatea afectează negativ organismul atât fizic, cât și psihic. O persoană supraponderală obosește repede, se simte inconfortabil iar excesul de greutate determină o presiune asupra corpului, în special asupra oaselor și articulațiilor picioarelor. Persoanele cu vârsta înaintată, copiii și adolescenții supraponderali sunt predispuși riscului de a manifesta diabet zaharat și boli cardiovasculare.

Pentru a ajunge la greutatea optimă, se recomandă consultarea unui medic nutriționist care poate oferi un regim personalizat de slăbire și sfaturi de modificare a obiceiurilor alimentare. Un program de activitate fizică poate mări șansele de reușită.

EȘTI OBEZ

Ai o greutate mult prea mare pentru înălțimea ta. Trebuie să iei urgent măsuri!

Un IMC mai mare de 30 este asociat cu riscuri crescute de probleme de sănătate. Constituie un factor de risc în diabetul zaharat, patologia cardiovasculară și arterioscleroză. Apariția obezității influențează aspectul fizic al persoanei dar și starea ei psihică. Deși obezitatea este considerată o afecțiune complexă nutrițional-metabolică există numeroase modalități de tratament.

Pentru a ajunge la greutatea optimă, se recomandă consultarea unui medic nutriționist care poate oferi un regim personalizat de slăbire și sfaturi de modificare a obiceiurilor alimentare. Un program de activitate fizică poate mări șansele de reușită.

1. Center for Disease Control and Prevention. About Adult BMI. http://www.cdc.gov/healthyweight/assessing/bmi/adult_bmi/index.html#InterpretedAdults,, accesat 27 mai 2021")

2. National Herat, Lung and Blood Institute. Classification of Overweight and Obesity by BMI, Waist Circumference, and Associated Disease Risks. https://www.nhlbi.nih.gov/health/educational/lose_wt/BMI/bmi_dis.htm, accesat 27 mai 2021"