Apartinatori
AFLĂ CE POȚI FACE PENTRU A CONTROLA ȘI PREVENI AFECȚIUNILE PROVOCATE DE VALORILE ANORMALE ALE LIPIDELOR!
INFORMEAZĂ-TE, TESTEAZĂ-TE, TRATEAZĂ-TE!
Ajută-i pe cei dragi
Dacă cineva dintre cei dragi se regăseşte în cel puţin una dintre situaţii:
- Este supraponderal
- Are diabet zaharat
- Are un stil de viaţă sedentar
- Are afecţiuni cardiologice – de exemplu, hipertensiune, angina pectorală
- A suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral
- Are o alimentaţie bogată în grăsimi sau carbohidraţi în exces
- Consumă alcool cu regularitate
- Este fumător
...ESTE MOMENTUL SĂ ACȚIONEZI!
Îndrumă-l la medic pentru a-i testa şi monitoriza nivelul lipidelor!
Sănătatea - misiune de suflet
Grija pentru sănătatea celor dragi este o misiune de suflet pentru fiecare dintre noi. Bolile cardiovasculare sunt unele dintre cele mai grave și mai răspândite boli, ce afectează o mare parte din populație, una din principalele cauze ale mortalității. Probabil că fiecare dintre noi are, printre cei dragi (familie, rude, prieteni), pe cineva cu o afecțiune cardiovasculară, sau pe cineva care este expus la unul sau mai multe din riscurile asociate cu aceste afecțiuni. Primul lucru pe care putem să-l facem pentru sănătatea celor dragi este să înțelegem și să-i ajutăm și pe ei să înţeleagă, care sunt factorii de risc cel mai frecvent asociaţi cu boala cardiovasculară, pentru a şti ce să corecteze ulterior.
Care sunt factorii de risc cardiovascular?
Controlul factorilor de risc se poate realiza prin modificarea stilului de viaţă şi la nevoie prin terapie medicamentoasă, ambele se stabilesc de către medic. De aceea, următorul lucru pe care îl puteți face pentru cei dragi expuși la unul sau mai mulți dintre acești factori de risc este să îi îndrumați să meargă cât de repede la medic.
NU POȚI CONTROLA
- Vârsta
- Sexul
- Predispoziţia genetică
- Istoricul familial de boală cardiovasculară
POȚI CONTROLA
- Dislipidemia
- Hipertensiunea arterială
- Diabetul zaharat
- Fumatul
- Alimentaţia
- Obezitatea
- Sedentarismul
Ce este dislipidemia?
Parametrii consideraţi cei mai semnificativi în dezvoltarea aterosclerozei
DISLIPIDEMIA reprezintă creşterea lipidelor (grăsimilor) în sânge şi este un important factor de risc cardiovascular contribuind la apariţia şi dezvoltarea aterosclerozei, caracterizată prin depunerea de grăsimi în pereţii arterelor, ducând la îngustarea şi chiar înfundarea acestora.
CT (colesterolul total) include mai multe tipuri de substanţe care circulă prin sânge către organe şi ţesuturi. Astfel, pe buletinele de analize vom vedea fracţiuni ale colesterolului, cele mai importante fiind LDL-C (colesterolul rău) şi HDL-C (colesterolul bun).
LDL-C numit şi colesterolul „rău” are un rol negativ deoarece atunci când este în exces se depozitează pe pereţii vaselor de sânge, ducând la întărirea arterelor şi apariţia bolilor cardiovasculare.
HDL-C numit şi colesterolul „bun” are un rol pozitiv deoarece înlătură şi elimină excesul de colesterol din organism. La valori crescute el este un important factor protector cardiovascular.
Ce este colesterolul?
Colesterolul este o substanţă de tipul grăsimilor, indispensabilă vieţii, şi care asigură numeroase funcţii în organism. De exemplu, la nivelul întregului corp, colesterolul participă la formarea membranelor celulare iar în ficat, colesterolul dă naştere acizilor biliari care sunt eliberaţi în intestin în timpul meselor pentru a înlesni digestia şi absorbţia grăsimilor alimentare.
Colesterolul din piele, sub influenţa radiaţiilor ultraviolete, permite sinteza vitaminei D, în lipsa căreia apare rahitismul la copii. La nivelul unor glande este molecula de bază sau precursorul sintezei de hormoni importanţi (de exemplu hormonii care joacă rol important în condiţii de stres, în reglarea tensiunii arteriale sau hormonii sexuali).
Valoarea considerată optimă pentru colesterolul total este sub 155 mg/dl.1
Noţiunea generică de colesterol include mai multe tipuri de substanţe, care circulă prin sânge către organe şi ţesuturi. Astfel, pe buletinele de analize vom vedea fracţiuni ale colesterolului, cele mai importante fiind LDL-C (colesterolul rău) şi HDL-C (colesterolul bun).
Nivelul normal al colesterolului se stabileşte în funcţie de riscul tău cardiovascular (CV). Medicul tău îţi poate calcula riscul CV.
Ce sunt trigliceridele?
Trigliceridele sunt grăsimi din sânge ce provin din alimentaţie sau sunt produse în organism şi reprezintă unul dintre principalele rezervoare de energie ale organismului. Trigliceridele crescute sunt nocive şi sunt un factor de risc potent, dar controlabil, pentru apariţia bolilor cardiovasculare.
Cum se determină nivelul lipidelor?
Nivelul lipidelor poate fi determinat printr-o analiză simplă de sânge care poate să arate dacă se încadrează sau nu în limitele normale.
În cazul în care nivelul lipidelor depăşeşte valoarea normală este necesară modificarea stilului de viaţă (obiceiuri alimentare, renunţare la fumat, activitate fizică zilnică) sau chiar tratament medicamentos, la recomandarea medicului.
Monitorizarea nivelului trigliceridelor din sânge este la fel de importantă precum cea a colesterolului sau a tensiunii arteriale.
Ce este hipercolesterolemia?
Hipercolesterolemia reprezintă creșterea colesterolului din sânge. Nivelul considerat optim al colesterolul total în sânge este sub155 mg/dl. 1
Dacă însă nivelul colesterolului din sânge începe să crească şi se menţine constant peste valorile normale, atunci el se transformă în factor de risc cardiovascular, devenind periculos pentru integritatea vaselor de sânge (artere) şi pentru activitatea inimii. Noţiunea generică de colesterol include mai multe tipuri de substanţe, care circulă prin sânge către organe şi ţesuturi.
Astfel, regăsim pe buletinul de analize atât valoarea totală a colesterolului din sânge (numită Colesterol Total) dar şi fracţiunile cele mai importante care trebuie urmărite:
- Colesterolul “bun” – HDL-C – Află mai multe despre colesterolul “bun”
- Colesterolul “rău” – LDL-C – Află mai multe despre colesterolul “rău”
Ce este hipertrigliceridemia?
Hipertrigliceridemia apare frecvent, este caracterizată prin creşterea trigliceridelor în sânge peste nivelul normal de 150 mg/dl şi este un factor de risc pentru apariţia unor boli cu potenţial ameninţător de viaţă precum infarctul miocardic, acidentul vascular cerebral şi pancreatita acută. Tocmai de aceea „Misiunea 150” este misiunea în care te poți „înrola” și tu, ajutându-i pe cei dragi să conștientizeze aceste riscuri grave ale hipertrigliceridemiei și să afle care sunt „aliații” în controlul acesteia.
Hipertrigliceridemia este exacerbată de diabetul zaharat necontrolat, obezitate și obiceiuri sedentare.
Hipercolesterolemia şi hipertrigliceridemia – factori de risc pentru afecţiuni severe
Referințe:
1. 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk; European Heart Journal (2019) 00:1-178