Prevenția bolilor cardiovasculare

În prezent, bolile de inimă sunt printre cele mai importante cauze de deces la nivel mondial și pot fi, în același timp, o cauză majoră de dizabilități. Cei mai importanţi factori de risc asociaţi bolilor cardiovasculare sunt: vârsta, ereditatea, genul masculin, fumatul, colesterolul crescut, obezitatea, sedentarismul, stresul, boli precum hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat. Dintre aceştia, unii factori sunt nemodificabili (precum vârsta şi ereditatea), însă majoritatea pot fi modificaţi şi ţinuţi sub control. Asocierea mai multor factori de risc creşte probabilitatea apariţiei bolilor cardiovasculare.1

Câteva sfaturi importante pentru a preveni bolile cardiovasculare:

  • Faceți mișcare în mod regulat. Acest lucru ajută la menținerea în limite scăzute a colesterolului “rău” (LDL) și la creșterea colesterolului “bun” (HDL).
  • Limitați nivelul de stres și gestionați cât mai bine modul în care vă manifestați angoasele, mania și supărările. Încercați să aveți în preajmă persoane agreabile, vesele, cu care să vă facă plăcere să comunicați.
  • Mențineți-vă greutatea cât mai aproape de cea normală, iar, dacă fumați, faceți tot posibilul pentru a renunța.
  • Asigurați-vă o alimentație sănătoasă:
    • Reduceți din alimentație aportul de grăsimi animale saturate și de grăsimi hidrogenate, care pot crește atât nivelul colesterolului total, cât și pe cel al colesterolului “rău” (LDL). Scopul principal este să mențineți colesterolul "bun", HDL la un nivel înalt, iar colesterolul "rău", LDL, la un nivel scăzut.
    • Limitați consumul de alimente care au un conținut sărac în nutrienți, cum ar fi prăjiturile, chips-urile, snacks-urile și alte alimente procesate. Acestea contribuie la apariția obezității, care este un factor important de risc pentru bolile cardiovasculare.
    • Mâncați preponderent alimente cu conținut ridicat de fibre și nutrienți, și care să aibă mai puține calorii, cum ar fi cerealele integrale, legumele și fructele.
    • Alegeți grăsimile de bună calitate din nuci și semințe cum ar fi migdalele, nucile, semințele de floarea-soarelui și de dovleac, care conțin acizi grași omega 3 și vitamina B.
  • Controlează glicemia. Moştenirea genetică, stilul de viaţă nesănătos, obezitatea sunt câţiva factori care favorizează apariţia diabetului zaharat care este poate unul din factorii de risc cei mai de temut pentru apariția bolilor cardiovasculare, iar această afecțiune este din ce în ce mai des întâlnită.
  • Renunțați la fumat. Fumatul pe termen lung aproape că dublează riscul de a dezvolta boli de inimă. În urma fumatului cresc și probabilitățile de a avea un accident vascular cerebral și cancer pulmonar. Atunci când vă opriți din fumat, aceste riscuri scad drastic, dar este nevoie de câțiva ani pentru a le elimina complet.
  • Faceți controale medicale regulate - Hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat pot afecta inima și vasele de sânge. Evaluările periodice vă ajută să aflați din timp dacă și ce fel de tratament este nevoie pentru a îndepărta o posibilă condiție medicală.

Referinţe:

1. 2019 ACC/AHA Guideline on the Primary Prevention of Cardiovascular Disease, JACC,vol.74,No. 10, 2019:e177–232