FAQ

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanţă de tipul grăsimilor, indispensabilă vieţii, şi care asigură numeroase funcţii în organism.  Află mai multe aici:

https://misiunea150.ro/ce-este-colesterolul-și-care-este-rolul-lui-în-organism 

Ce sunt trigliceridele?

Trigliceridele sunt substanțe grase pe care corpul le sintetizează din grăsimile pe care le consumăm și pe care le depozitează în organism sub forma țesuturilor adipoase (grase). Află mai multe aici:

http://www.misiunea150.ro/ce-sunt-trigliceridele

Ce este dislipidemia (hipercolesterolemia)?

Hipercolesterolemia reprezintă creșterea colesterolului din sânge. Nivelul considerat optim al colesterolul total în sânge este sub 155 mg/dl.1

Dacă însă nivelul colesterolului din sânge începe să crească şi se menţine constant peste valorile normale, atunci el se transformă în factor de risc cardiovascular, devenind periculos pentru integritatea vaselor de sânge (artere) şi pentru activitatea inimii. 

Află mai multe aici:

https://misiunea150.ro/despre-hipercolesterolemie 

Ce este hipertrigliceridemia (HTG)?

Hipertrigliceridemia reprezintă creșterea trigliceridelor din sânge. Nivelul optim al trigliceridelor este sub 150 mg/dl între 150 și 199 mg/dl – nivel crescut la limită, între 200 și 499 mg/dl - nivel crescut și peste 500 mg/dl – nivel foarte crescut.1 Citește mai mult aici:

http://www.misiunea150.ro/ce-este-hipertrigliceridemia

Ce riscuri presupune hipertrigliceridemia (HTG)?

Hipertrigliceridemia poate provoca boli cardiovasculare și metabolice sau poate exacerba condițiile deja existente. Citește aici despre toate riscurile:

http://www.misiunea150.ro/care-sunt-riscurile-htg

Ce este Indicele de masă corporală? (IMC)

Indicele de masă corporală este definit ca raportul dintre masa corporală, exprimată în kilograme, împărțită la pătratul înălțimii, exprimată în metri. Este o metodă rapidă de a calcula dacă greutatea corporală este optimă, sub nivelul optim sau peste acesta. Calculează-ți aici IMC:

http://www.misiunea150.ro/calculator-imc

Ce analize uzuale trebuie făcute periodic?

Analizele de sânge şi de urină sunt elementare. Prin intermediul acestora se pot identifica tulburări ale profilului lipidic, eventuale carenţe ionice, anemii, probleme hepatice, disfuncţii tiroidiene, probleme renale, modificări asociate diabetului zaharat, precum și posibile infecții. Află despre toate analizele pe care trebuie să le faci:

http://www.misiunea150.ro/node/45

Ce aș putea face din timp pentru a preveni apariţia dislipidemiei sau a hipertrigliceridemiei?

Primul pas ar fi să ceri părerea unui medic, dar dacă vrei să fii pregătit pentru întâlnirea cu acesta, poți începe cu mai multă activitate fizică, o atenție sporită pentru ceea ce mănânci și renunțarea la fumat. Mai multe sfaturi găsești aici: 

https://www.misiunea150.ro/5-obiceiuri-care-previn-bolile-metabolice

Referinţe:

1. 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk; European Heart Journal (2019),00:1-178